Τμήμα του Σχολείου μας συμμετείχε στην Πανελλήνια Δράση "μία φωτογραφία = μία λέξη" της ActionAid με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τον αγώνα που κάνουν χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή.

Υποστηρικτές της ActionAid πήραν μέρος σε αυτό το βίντεο για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, στους ανθρώπους που καλλιεργούν τα περισσότερα τρόφιμα στις χώρες τους, αλλά συχνά είναι οι ίδιοι που πεινάνε.

Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους μικροκαλλιεργητές που αν και παράγουν τη μισή τροφή ολόκληρου του κόσμου, αποτελούν τα τρία τέταρτα των πεινασμένων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγρότες είναι γυναίκες και είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο. Γιατί δεν μπορούν οι φτωχοί αγρότες να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή; Ορισμένοι λόγοι είναι: 1. Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως ανεβαίνουν, επιδεινώνοντας τις πιθανότητες των φτωχών να επιβιώσουν. 2. Πολύ μεγάλο μέρος της γης χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμα. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων αρπάζουν γεωργική γη από τους μικροκαλλιεργητές παντού στις αναπτυσσόμενες χώρες και τους εμποδίζουν να καλλιεργούν τρόφιμα. 3. Συχνά οι γυναίκες ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα να τους ανήκει γη και έτσι είναι πιο ευάλωτες στην πείνα, παρόλο που παράγουν 80% της παγκόσμιας τροφής. 4. Οι κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι πλούσιες χώρες, φέρνουν καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή τροφής στις φτωχές χώρες, όπως ξηρασία, πλημμύρες και έλλειψη καθαρού νερού. 5. Και ας μην ξεχνάμε τις κυβερνήσεις που δεν προστατεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τροφή. Πρόσβαση σε γη και φυσικούς πόρους. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το δικαίωμα να επηρεάζουμε αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας. Αυτή τη στιγμή, στην Ανατολική Αφρική, διαδραματίζεται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων 60 χρόνων. Διεθνώς, για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν. Πιστεύουμε ότι η βιώσιμη γεωργία που βασίζεται στους μικροκαλλιεργητές είναι η λύση στον αγώνα κατά της πείνας. Ζητάμε από τους ηγέτες του κόσμου να εξασφαλίσουν ότι οι μικροκαλλιεργητές έχουν τη στήριξη για να βγουν από τη φτώχεια και να προστατευτούν από την επισιτιστική και κλιματική κρίση. Μια μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, ασκώντας πίεση ώστε να πραγματοποιηθεί η δέσμευση να μειωθεί η πείνα στο μισό μέχρι το 2015. Θέλουμε να μοιραστούμε τη φωνή μας μαζί σας και να σας στηρίξουμε με αυτή τη συμβολική πράξη. Γνωρίζουμε τις προσπάθειές σας και θέλουμε να ξέρετε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα σας για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Δεν είστε μόνοι σας στον αγώνα σας. Με ελπίδα, Υποστηρικτές της ActionAid από την Ελλάδα.

 

Η ιστορία της φωτογραφίας του σχολείου μας (θα μας βρείτε στο 3:57 και στο 4:39) είναι η εξής:

Λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε για την προετοιμασία της, έγινε ενημέρωση σε ένα τμήμα της Γ' τάξης για την δράση της ActionAid. Κάθε παιδί ανέλαβε, με χρήση ένός online εργαλείου, να δημιουργήσει μια επιγραφή με τις λέξεις We are και έπειτα ψηφίστηκε από τα παιδιά η καλύτερη και με αυτή φωτογραφηθήκαμε προβάλλοντας της στον projector στο τέλος της ώρας.

Ενημερωτικά Γονέων-Παιδιών

Ενημερωτικό Σημείωμα για τις Γραπτές Εξετάσεις Ιουνίου --> ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Σύντομος Οδηγός για την Διαχείριση των Εξετάσεων από το ΕΛΜΕΠΑ --> ΟΔΗΓΟΣ

Ενημερωτικά για γονείς και παιδιά (Κακοποίηση, Βία, Διαδίκτυο) --> ΔΕΙΤΕ

Επιλογές Σπουδών Μετά το Γυμνάσιο --> Σ.Ε.Π

 

 

 
 
 

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Focus On Europe Our School Meets Europe!
COMENIUS
2012-2014
ERASMUS+ KA1
2014-2016

logo

ERASMUS+ KA1
2016-2018
ERASMUS+ KA2
2016-2019
creative learning LOGO logo
Euro Movie Makers

ERASMUS+ KA2
2019-22

ERASMUS+ KA2
2020-23