Τη μοναδική εμπειρία της κρητικής φιλοξενίας και της γνωριμίας με τον κρητικό πολιτισμό  θα έχουν την ευκαιρία  ν?απολαύσουν για περίπου μια εβδομάδα  μαθητές και καθηγητές από την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που θα φιλοξενηθούν από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2.

Βασικό θέμα του Προγράμματος, με τίτλο «ME & EU», είναι η  Δημιουργία Ταινιών και στόχος του  να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές διαφορετικών χωρών να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου ως εργαλείο εκπαίδευσης για την ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών και προσφύγων στη σχολική εκπαίδευση, να γνωρίσουν τον πολιτισμό των άλλων χωρών, να εξασκηθούν στη χρήση ξένων γλωσσών και ν? ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες συνεργασίας.

Φιλοξενούμενοι στο Ηράκλειο θα βρίσκονται  για 7 ημέρες ?από την Κυριακή 22 Απριλίου έως και το  Σάββατο 28 Απριλίου - 15 μαθητές και 8 καθηγητές από τις τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες.

Μαζί με 30 μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και τους καθηγητές τους, θα φωτογραφίσουν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και τοπία σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, θα επισκεφτούν μουσεία και αθλητικούς χώρους και θα μετέχουν σε παιχνίδια γνωριμίας και κυνήγι θησαυρού.

 Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο 10ο Γυμνάσιο θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ελληνική σχολική ζωή και να συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο ντοκιμαντέρ από τον διακεκριμένο συμπολίτη μας κινηματογραφιστή Κυριάκο Χαριτάκη παίρνοντας συνεντεύξεις από παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην πόλη μας.

Στο πλαίσιο του «Me & EU» έχουν προηγηθεί και θ? ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους στις υπόλοιπες χώρες, ενώ σημαντική παράμετρος του Προγράμματος είναι το γεγονός ότι οι μαθητές διαμένουν στα σπίτια των μαθητών της χώρας που επισκέπτονται και γνωρίζουν από κοντά τις καθημερινές συνήθειες και τον καθημερινό /οικογενειακό τρόπο ζωής τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

*        Το Δήμο Ηρακλείου

*        Το Δήμο Αγίου Νικολάου

*        Τον ΕΟΤ

για τη βοήθεια τους στην παροχή βιβλίων, τουριστικού υλικού, φυλλαδίων, CDs,  για την Ελλάδα, την Κρήτη, την Κρητική Διατροφή, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ευχαριστούμε, επίσης:

  • Την Αναπτυξιακή Κρήτης και ειδικότερα την κα Καμπέλη Δήμητρα για την υποστήριξη της στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για το προσφυγικό ζήτημα και την άψογη διαχείρισή του στην πόλη μας και για την δυνατότητα που μας έδωσε να επικοινωνήσουμε άμεσα με μαθητές πρόσφυγες με ευαισθησία και αληθινό ενδιαφέρον.
  • Την Europe Direct Κρήτης και ειδικότερα την κα. Βασιλική Μαδούλκα για την προσφορά δώρων, γραφικής ύλης και πληροφοριακού υλικού και την ευαίσθητη  βιωματική προσέγγιση του θέματος των προσφύγων με την πραγματοποίηση ενός ζωντανού παιχνιδιού ρόλων, 
  • το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου 

τους χορηγούς μας:

  • Ζαχαροπλαστείο Μελίρρυτον
  • Αρτοποιείον ΑΦΟΙ Βαμβουκάκη
  • Κρουσανιώτικος Φούρνος, ΑΦΟΙ Φουντουλάκη
  • Βιοτεχνία Τσατσάκης

Πάνω από όλα όμως είναι απαραίτητο να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις 15 οικογένειες που θα φιλοξενήσουν σαν δικά τους παιδιά τους μαθητές από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης και φυσικά σε όλους τους μαθητές μας, που συμμετέχουν και στηρίζουν το πρόγραμμα με όλες τους τις δυνάμεις.

Αισθάνομαι όμως ακόμη την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Φουστανάκη Γεώργιο και σ? όλο το σύλλογο καθηγητών του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου και ιδιαίτερα στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος: Ανδρεάδου Αλίκη, Αθανασιάδου Κυριακή, Διαμαντοπούλου Ευαγγελία, Μανέτα Παναγιώτα, Λαμπρινίδου Ελένη, Παναγιωτοπούλου Βασιλική και Παχίδου Αγγελική, που με τον τρόπο του ο καθένας εξασφάλισε την επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης.

       Ο Συντονιστής του Προγράμματος

Τζωρμπατζάκης Αλέξης

Καθηγητής Πληροφορικής

 

Παίξτε
"Οι Θησαυροί της Κάντια"
candia

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Focus On Europe Our School Meets Europe!
COMENIUS
2012-2014
ERASMUS+ KA1
2014-2016

logo

ERASMUS+ KA1
2016-2018
ERASMUS+ KA2
2016-2019
creative learning LOGO logo
Euro Movie Makers

ERASMUS+ KA2
2019-22

ERASMUS+ KA2
2020-22